Det retlige udgangspunkt i forbindelse med en bodeling er, at ægtefællerne selv skal indhente og udlevere de oplysninger, der er nødvendige for at fællesboet kan deles. Det er for eksempel oplysninger fra Pensionsinfo, skattemapper mv.
Når et ægtefælleskiftet bliver behandlet ved bobehandler, skal bobehandleren sikre sig, at alle de nødvendige oplysninger foreligger, således at fællesboet kan deles på en måde hvorpå der tages stilling til alle aktiver og gældsforpligtelser. Hvis ikke ægtefællerne vil indhente eller udleverer oplysningerne, kan bobehandleren selv indhente oplysningerne fra offentlige myndigheder, pensionsselskaber osv. Bobehandleren eller den ene af ægtefællerne kan således bede skifteretten om at træffe afgørelse om indhentelsen af oplysningerne, hvis en ægtefælle modsætter sig indhentelsen. Til tider kan der i forbindelse med en bodeling opstå tvivl om hvilke oplysninger den anden part kan bede om indsigt i. Det er alene er de oplysninger, der er nødvendige for, at fællesboet kan deles, der skal indhentes.
Det er således en konkret vurdering, om de pågældende oplysninger skal indhentes eller ej. Som eksempel fra praksis kan nævnes en sag fra 2018, hvor Landsretten afsagde en kendelse i en sag om indhentelse af oplysninger fra den ene ægtefælle. Sagen handlede om, at skifteretten tidligere under ægtefælleskiftet havde pålagt bobehandleren at indhente mandens skattemapper, fordi der var uenighed mellem ægtefællerne om et passiv (en gældspost) i boopgørelsen. Manden frafaldt dog at gøre passivet gældende, hvorfor han og bobestyreren mente, at der ikke længere var grundlag for at indhente skatteoplysningerne. Skifteretten var enig i denne betragtning og anførte, at idet manden ikke længere gjorde passivet gældende, var der ikke grundlag for at pålægge manden at udlevere sine skatteoplysninger, og de mente derfor ikke, at oplysningerne var nødvendige for ægtefælleskiftet.
Hustruen kærede kendelsen til Landsretten, som ændrede skifterettens kendelse. Landsretten anførte, at selvom manden ikke længere gjorde passivet gældende, så måtte skatteoplysningerne stadig antages at være nødvendige for at dele fællesboet og manden skulle derfor udlevere hans skatteoplysninger. Det forhold, at manden anførte, at han ønskede at beskytte sin person og sine persondata, kunne ikke ændre på, at skatteoplysningerne skulle udleveres.
Din eks-ægtefælle har således ret til at blive bekendt med dine oplysninger i forbindelse med ægtefælleskiftet, i det omfang det må antages, at oplysningerne er nødvendige for at dele jeres fællesbo.
Står du i en forestående skilsmisse og har du spørgsmål til bodeling så kontakt os på am@ret-raad.dk