(+45) 89 15 25 00 aarhusc@ret-raad.dkk

Formuefællesskab

Formuefælleskab

Når du bor i Danmark og indgår ægteskab opstår der automatisk såkaldt formuefællesskab.

Formuefællesskabet omfatter alt, også det du har med ind i ægteskabet samt det du har modtaget i arv og gave.

Formuefællesskabet indebærer at I under ægteskabet stadig hver især råder over jeres egen formue og hæfter for egen gæld. Ved separation/skilsmisse indebærer formuefællesskabet imidlertid at I hver især skal opgøre jeres formue og i det omfang den er positiv skal halvdelen af værdien afleveres til den anden (ligedelingsreglen).

Undtagelsen til formuefællesskab er særeje. Det der ejer som særeje indgår således ikke i forbindelse med ovennævnte ligedeling.

Der kan opstå særeje på to måder enten ved at I som ægtefæller bestemmer helt eller delvist særeje ved en ægtepagt, alternativt ved at tredjemand i forbindelse med gave eller arv bestemmelser at hhv. gaven/arven skal være særeje.

Hvis virksomheden ikke er gjort til særeje indgår den i bodelingen. Den skal i så fald værdiansættes. Det kan være en udfordring af finde ud af at fastsætte en handelsværdi af virksomheden, som også skal accepteres af din ægtefælle. Udgangspunktet er at din ægtefælle skal have sit boslodskrav kontant. Dette kan være særdeles belastende for din virksomheds likviditet.

Er din virksomhed dit særeje, skal du således ikke dele værdien af virksomheden med din ægtefælle i forbindelse med bodelingen.

Kontakt os

Har du spørgsmål eller kommentarer? Benyt dig af formularen, og vi vil vende tilbage til dig hurtigst muligt.